Festival seniorskog tenisa u Umagu

Hrvatsjka će tijekom svibnja 2016. Biti domaćin čak četiri ITF seniorska turnira najvišeg ranga, sve počinie ekipnim i pojedinčnim svijetskim prventsvom mlađih seniora.

0
141
Umag Centercourt

Nedavno, po ocjeni sudionika i organizatora, iznimno uspješno ITF Svjetsko prvenstvo Super-seniora (ekipno i pojedinačno) u Umagu (20. rujna do 4. listopada 2015) je iza nas, no nema odmora za organizatore.

Naime, Međunarodna teniska federacija (ITF), prepoznala je rad i trud HTSV-a i visoke organizacijske standarde svih međunarodnih ITF turnira u Hrvatskoj koje je HTSV postavio sa svojim  partnerima. To se posebice odnosi na organizaciju spomenutih. Svjetskih prvenstava ITF Super-seniora 2012. i 2015. (ekipno i pojedinačno) održanima u Umagu i Novigradu, te ITF GMP CUP-a, koji je sada Grade A turnir, bazni za dobivanje organizacije Svjetskih prvenstava. Na temelju svega, ITF je u prosincu 2015.  godine ponovno nagradio HTSV potpisom novog ugovora za organizaciju ITF Svjetskog prvenstva mlađih seniora (ekipno i pojedinačno), koji će se, usporedo na 60 terena), po prvi put i po novom sustavu održati u Umagu i to kako slijedi:

 1. ITF Ekipno svjetsko prvenstvo mlađih seniora (za igrače od 35-45 godina) koje će se održati u Umagu od 1. do 7. svibnja 2016. godine. Na navedenom događaju očekuje se nastup oko 130 reprezentacija iz cijelog svijeta (otprilike oko 550 igrača, te dodatno oko 200 osoba u pratnji).
 2. ITF Pojedinačno svjetsko prvenstvo mlađih seniora (za igrače od 35-45 godina) koje će se održati također u Umagu od 8. do 14. svibnja 2016. godine. Na navedenom pojedinačnom prvenstvu očekuje se nastup oko 500 igrača iz cijelog svijeta, te 150 osoba u njihovoj pratnji. Ukupno, na oba navedena svjetska prvenstva nastupit će oko 1050 natjecatelja.
  – Jako je važno istaknuti da u Hrvatskoj u navedenim kategorijama postoji niz sjajnih tenisača i tenisačica, za koje se nadamo da će nastupiti i, pokazati svoja teniska umijeća u susretu s ponajboljim svjetskim tenisačima i tenisačicama iz njihovih kategorija. Ovom prilikom za to neće biti potrebno putovati u daleke zemlje, već će im to biti omogućeno u Umagu u ekipnom i pojedinačnom dijelu Svjetskog prvenstva – ističe predsjednik HTSV-a Petar Mirić. No, svjetsko ekipno i pojedinačno prvenstvo nije jedino ITF veteransko natjecanje koje će se u 2016.godini održati u Umagu.
  Naime, zagrebački teniski klub Tenax već devetu godinu zaredom organizira međunarodni ITF seniorski turnir, pod nazivom ITF GMP CUP. Grade A., što znači da je uvršten u društvo najvažnijih svjetskih seniorskih turnira ITF-a.
 3. ITF GMP Cup, Grade A održat će se kao nastavak Ekipnog i pojedinačnog svjetskog prvenstva i to od 16. do 22. svibnja 2016. Očekuje se nastup oko 400 igrača iz četrdesetak zemalja i to u kategorijama od 35. do 85 godina. ITF je donošenjem odluke o podizanju ranga spomenutog turnira u Grade A ukazao veliko priznanje hrvatskom tenisu, HTSV-au, HTS-u, TK Tenaxu te partnerima Istraturistu Umag d.d. i Gradu Umagu, sve na temelju visoke razine organizacije dosadašnjih velikih turnira.
  – Napominjem da se na ITF GMP CUP u Umagu očekuje nastup najvećih imena svjetskog veteranskog tenisa, poznatih bivših igračica i Davisova i Fed kupa, sudionika svih Grand Slam turnira te niza ostalih velikih turnira, svjetskih i europskih prvenstava – kaže Mirić i dodaje:
  – Danas u cijelom svijetu postoje vrlo mali broj ITF turnira Grade A, kao glavnih turnira svjetskog seniorskog tenisa, koji su po bodovima rangirani neznatno niže od Svjetskih i Europskih prvenstava. Na, kraju, već 23. svibnja 2016. nastavljaju se teniska veteranska uzbuđenja u Umagu jer kreće
 4. ITF Međunarodno prvenstvo Hrvatske, Grade 2, koje će se održati od 23. do 29 svibnja, a na kojem se očekuje nastup oko 200 igrača iz dvadesetak zemalja (kategorije od 35 do 85 godina). 

– Iz svega je vidljivo da će se u Umagu tijekom cijelog svibnja održati jednomjesečni festival ITF seniorskog tenisa. Od 1. do 29 svibnja 2016. u nizu će se održati četiri najveća ITF svjetska seniorska teniska turnira na kojima će ukupno sudjelovati oko 1700 igrača i 300 osoba iz njihove pratnje. O svima njima će od 27. travnja do 30. svibnja brigu voditi više od 100 osoba iz organizacije. Organizator svih turnira je HTSV sa svojim partnerima, Istraturistom Umag d.d., Turističkom zajednicom Grada Umaga i Gradom Umagom. Time su stvoreni odlični uvjeti za daljnju uspješnu suradnju s ITF-om te organizaciju svjetskih seniorskih prvenstava i ITF turnira ranga Grade A, Grade 1 i Grade 2 u Umagu do 2020. godine – ističe Mirić.