Trener treba biti upućen u sve aspekte teniske pripreme

Integralni teniski trening kao izazov

0
286
Ivan Dodig, Željko Krajan
Ivan Dodig i Željko Krajan (fotografija: Dana Anders)

U jednom od prošlih brojeva pisali smo o ulozi trenera u karijeri igrača. U međuvremenu se na Touru pojavilo nekoliko zvučnih imena, nekadašnji vrhunski igrači angažirani su od strane sadašnjih vrhunskih igrača kako bi im pomogli u njihovom razvoju i daljnjoj karijeri. Poznato je, naime, da su Andy Murray i Ivan Lendl surađivali još prošlu sezonu, krajem prošle godine Marin Čilić predstavio je Gorana Ivaniševića kao svog novog trenera, Ivan Ljubičić uspješno radi s Milošem Raonićem, a od ove godine tu su i Boris Becker, Michael Chang, Stefan Edberg te još neki bivši šampioni. Ako malo bolje promotrimo situaciju što se ti če načina treninga, svima će biti jasno da je vrhunski igrač vrlo zahtjevan projekt te njegov ti m mora pokriti nekoliko područja, počevši od tehničkotakti čkog dijela, kondicijskog treninga, mentalne pripreme preko prevencije i zdravstvene službe. Nije rijedak slučaj da trener predstavlja rješenje za sva ta područja u jednoj osobi. Što bi to značilo? Zbog zahtjevnosti našeg sporta, današnji trener koji se želi baviti vrhunskim igračem jednostavno bi trebao biti upućen u sve aspekte teniske pripreme na višoj ili nižoj razini, u većoj ili manjoj mjeri, ali svakako bi trebao biti educiran kako bi u potpunosti mogao prati ti razvoj svog igrača. Danas imamo situaciju (da se malo odmaknemo od onih najboljih, te razmotrimo one koji žele biti najbolji, dakle vrhunske juniore) u kojoj igrač već kao mlađi junior nerijetko ima i do tri ili četi ri treninga dnevno. Mladi igrač je u svojoj pripremi već i te kako upoznat s principima kondicijskog treninga, mentalnog treninga, a da ne govorim o teniskom treningu u vrhunskom pogonu. Vjerujem da se postavlja pitanje da li je moguće da jedna osoba obavlja cjelokupan proces pripreme i treninga

Ako malo bolje promotrimo situaciju što se ti če načina treninga, svima će biti jasno da je vrhunski igrač vrlo zahtjevan projekt te njegov ti m mora pokriti nekoliko područja, počevši od tehničko-takti čkog dijela, kondicijskog treninga, mentalne pripreme, preko prevencije i zdravstvene službe. Nije rijedak slučaj da je trener rješenje za sva ta područja u jednoj osobi

ili je dobro da se uloge raspodijele i da svaki od stručnjaka odradi svoj dio posla. Odgovor možemo potražiti kod najboljih, koji će svojim primjerom pokazati koje je najbolje rješenje za njih…

No, zna se dogoditi, siguran sam da treneri to mogu potvrditi, da igrač dolazi umoran na teniski trening nakon što je dan prije odradio kondicijski trening tako da na terenu ne može pružiti onoliko koliko teniski trener od njega zahtijeva.

Tommy Haas, Alexander Waske
Tommy Haas, Alexander Waske

I tu dolazi do izražaja kvalitetna komunikacija između svih faktora u timu igrača. Teniski trener, kao glavna osoba treba voditi tim i u suradnji s igračem odrediti na koji segment priprema će se staviti naglasak i tu neće biti problema. Ivan Ljubičić znao je svojevremeno napomenuti da ga je mentalni trening znao toliko iscrpiti te taj dan nije radio kondicijski trening.

Jedna vrhunska igračica, jednom davno, na pitanje o tome da li je ikada bila kod psihologa, odgovorila je da joj to ne treba (iako je često gubila „dobivene“ mečeve) jer nije luda… Ta vremena su iza nas i igrači i treneri su postali svjesni da je teniska igra postala sve zahtjevnija, te se traži prostor za napredak gdje god on postoji.

Na putovanjima i turnirima koji se igraju preko cijele godine dolazi do izražaja kvaliteta integrirajućeg pristupa teniskom treningu i kvaliteta trenera koji je često sam s igračem i po nekoliko tjedana. Zahvaljujući suvremenim sredstvima komunikacije, igrač može biti u vezi s kondicijskim trenerom (ako ovaj nije na putu s njim) i psihologom, ali trener koji putuje s igračem mora biti spreman obaviti najveći dio posla i to kvalitetno.

Da se vratimo na početak, vjerojatno je i to jedan od razloga što su najbolji igrači zatražili pomoć i suradnju u novoj sezoni od bivših šampiona. Oni koji su zaista prošli i osjetili na sebi što to znači igrati i trenirati na najvišoj razini, oni koji su i sami bili u situacijama koje nose ogroman pritisak i zahtijevaju specifičan način pripreme i treninga, sigurno da će moći svojim savjetima i prisustvom pomoći da njihovi puleni postignu željeni rezultat. Suradnja Gorana Ivaniševića i Marina Čilića možda je i najbolji primjer gdje je Marin svoju slabiju stranu (prvi servis) pretvorio u moćno oružje što pokazuju i sve statistike.