Ponovo imamo reprezentaciju za naslov!

Nikola Pilić (76) Legendarni hrvatski izbornik, 10 godina nakon povijesnog osvajanja davisova kupa u bratislavi

0
187
Nikola Pilić 1975, Source: Dutch National Archives, The Hague, Fotocollectie Algemeen Nederlands Persbureau (ANeFo), 1945-1989, Nummer toegang 2.24.01.05 Bestanddeelnummer 928-0488, Author: © Verhoeff, Bert / Anefo, Comment: cropped
Nikola Pilić 1975, Source: Dutch National Archives, The Hague, Fotocollectie Algemeen Nederlands Persbureau (ANeFo), 1945-1989, Nummer toegang 2.24.01.05 Bestanddeelnummer 928-0488, Author: © Verhoeff, Bert / Anefo, Comment: cropped

Nikola Pilić:

Uvijek ću biti ponosan na taj rezultat u Brati slavi. Predivne su to emocije, ja sam Hrvat i za svoju domovinu osvojiti naslov bila je neponovljiva stvar. Imali smo dobru momčad koja je funkcionirala fantasti čno. Ljubi, Mariju i Goranu neizmjerno sam zahvalan za ono što su svih ti h godina dali za reprezentaciju.

Nikola Pilić
Nikola Pilić

Dana 4. prosinca 2005. u Brati slavi ispisana je možda i najveća priča u povijesti hrvatskog tenisa. Hrvatska reprezentacija, koju je tada vodio Nikola Pilić, a u čijem su sastavu bili Ivan Ljubičić, Mario Ančić, Goran Ivanišević i Ivo Karlović sti gla je do naslova pobjednika Davisova kupa. Ovog velikog uspjeha, od kojeg je prošlo punih 10 godina, prisjeti li smo se u razgovoru sa zlatnim izbornikom.

– Uvijek ću biti ponosan na taj rezultat u Brati slavi. Predivne su to emocije, ja sam Hrvat i za svoju domovinu osvojiti naslov bila je neponovljiva stvar. Imali smo dobru momčad, funkcionirala je fantasti čno što je na kraju i dovelo do tog velikog naslova. Jedino malo žalim što taj velik uspjeh nismo uspjeli kapitalizirati kao neke druge reprezentacije. Nakon osvajanja naslova stala je neka čudna strka. Ja sam mislio da bi reprezentaciju trebao preuzeti Goran jer je bio mlad i znao dosta o tenisu, on to nije hti o. I završilo je kako je završilo – nije želio puno po tom pitanju raspravljati Pilić.

Na zidu TK Opati ja gdje ima svoju tenisku akademiju posebno mjesto zauzima legendarna slika pobjednika Davisova kupa. Da li se danas čuje s nekim od igrača i da li s njima ima kontakt?

S Ljubom na kavi

– Čuo sam se u par navrata s Mariom (Ančić), s Ljubom (Ljubičić) sam popio kavu prije nekoliko mjeseci u klubu, dok se s Goranom i Karlom (Karlović) nisam čuo. No, nije to ništa čudno, njih dvojica stalno idu po turnirima, ja sam na drugoj adresi pa i nije bilo neke prilike za susret. U svakom slučaju Ljubi, Mariju i Goranu neizmjerno sam zahvalan za ono što su svih tih godina dali za reprezentaciju. Ispočetka je sve vukao Goran, a kasnije u pobjedničkoj godini je prvi reket bio Ljubičić.

Od svih na slici igrački je ‘aktivan’ jedino Ivo Karlović.

– Karlu svaka čast, skidam mu kapu što u ovim igračkim godinama igra vrhunski tenis. U odnosu na prije 10 godina, bitno je poboljšao svoju igru – bolji je na mrežu, forhend mu je bolji, fizički je stvarno spreman. Naravno, današnja situacija oko hrvatske reprezentacije uvijek je zahvalna tema kad je sugovornik Pilić.

Marin je imao odličnu sezonu

Nastavak teksta pročitajte u najnovijem tiskanom izdanju Revije Tenis (broj 7 od studeni 2015).

Revija Tenis 7
Revija Tenis 7