Koncentracija

Trening mentalnih sposobnosti

0
191
Tomas Berdych
Tomas Berdych (Fotografije: Dana Anders)

Koncentracija je stanje gdje su svi tjelesni i mentalni resursi igrača usmjereni u jednom pravcu. Sva pozornost usmjerena je u jedan cilj ili točku.

Efekt koncentracije igrača tijekom igre je jako moćan. U normalnom budnom stanju igrača, lijeva polutka mozga koja je zadužena za logiku vodi igru. Međutim, ne upravlja kreativnošću i intuicijom igrača te ga zadržava u okvirima racionalnosti. Kada je igrač u stanju maksimalne koncentracije, tada je umom fokusiran na jednu točku, lijeva polutka se „isključuje“ i prepušta upravljanje desnoj hemisferi (Girod, 2005.) Young i Bunker (2005) smatraju da efikasnost kontrole nad koncentracijom i pažnjom ovisi o dvije blisko povezane sposobnosti:

 1. Kontrola nad fokusom pažnje.
 2. Kontrola nad duljinom koncentracije. Unutar kontrole nad fokusom pažnje autori navode dvije dihotomije:– široki i uski fokus pažnje – Usmjeravanje pažnje na pridržavanje generalnog taktičkog plana kao primjer širokog fokusa pažnje odnosno usmjeravanje pažnje na pojedini udarac kao primjer uskog fokusa pažnje.
  – unutarnji i vanjski fokus pažnje – unutarnji (interni) fokus pažnje odnosi se na usmjeravanje pažnje na sebe, dok se vanjski (eksterni) fokus pažnje odnosi na usmjeravanja pažnje na protivnika “Vrhunski igrači su sposobni vrlo učinkovito manipulirati vlastitom pažnjom. Od širokog unutarnjeg do širokog vanjskog fokusa ili od uskog vanjskog do uskog unutarnjeg fokusa pažnje. Npr. igrač može analizirati protivnikovu sposobnost vračanja servisa prije nego što započne s izvođenjem početnog udarca (uski vanjski fokus), nakon toga pažnju može usmjeriti na izbor servisa koji će odigrati (uski unutarnji fokus), zatim može usmjeriti pažnju na protivnikove najveće slabosti u igri (široki vanjski fokus) te može usmjeriti pažnju na iskorištavanje vlastitih prednosti tijekom susreta (široki unutarnji fokus)“ (Young i Bunker, 2005).
  Kontrola nad duljinom koncentracije odnosi se na sposobnost zadržavanja visokog nivoa koncentracije i pažnje kroz duže vrijeme, a postiže se najčešće vježbama meditacije i vježbama usmjeravanja pažnje.
  Kako bismo utvrdili sposobnost koncentracije igrača u natjecateljskim uvjetima Young i Bunker (2005) predlažu test u kojem igrač sam vrednuje svoju sposobnost usmjeravanja pažnje i održavanja koncentracije tijekom teniskog susreta.
Ana Konjuh
Ana Konjuh (Fotografije: Dana Anders)
Test se sastoji od  deset pitanja koja se vrednuju s ocjenama:
 1. – ako se to rijetko dešava
 2. – ako se to često dešava
 3. – ako se to dešava gotovo uvijek
 1. Ako napravim pogrešku, imam problema izbaciti je iz glave.
 2. Razmišljam o tome što drugi misle o mojoj igri tijekom susreta.
 3. Svjestan sam vlastite slabosti i nedostatka snage te razmišljam o tome tijekom odigravanja udaraca.
 4. Mislim na druge, nevezane stvari tijekom teniskog susreta.
 5. Toliko sam usmjeren na razmišljanje o vlastitom najslabijem udarcu (ti jekom treninga) da ga nastavljam analizirati i razmišljati o njemu i tijekom susreta.
 6. Često znam rezultat susreta koji se odigrava na terenu pokraj moga.
 7. Kada igram parove, previše se fokusiram na ostale igrače i ne mogu igrati svoj najbolji tenis.
 8. Ako se spremam odigrati udarac i netko na tribinama ili na drugom terenu razgovara, izgubim koncentraciju.
 9. Zabrinjava me neki od osnovnih udaraca i ne mogu shvatiti gdje je problem.
 10. Ponekad gubim u ranim fazama turnira zato što razmišljam o potencijalnim protivnicima u nastavku turnira.

15 bodova i manje – igrač je sposoban održati pažnju i visok nivo koncentracije tijekom teniskog susreta. Od 16 – 22 boda – igrač povremeno gubi koncentraciju te je kroz trening još uvijek potrebno raditi na njezinu unapređenju.

23 boda i više – igrač ima velikih problema s koncentracijom te je potrebno kroz sportski trening značajno raditi na tome segmentu. Primjenom ovoga ili nekog sličnog testa trener dobiva jasniju sliku o razini koncentracije igrača tijekom susreta te tako može kvalitetnije planirati trening.

Ante Pavić
Ante Pavić (Fotografije: Dana Anders)

Koncentracija nije samo mentalna sposobnost koja služi kao sredstvo za postizanje sportskog uspjeha. Sposobnost koncentracije vrlo je važna u svakodnevnom životu pojedinca te igrač razvijajući tu mentalnu sposobnost kroz sportski trening i teniske susrete ostvaruje višestruku korist. Ova činjenica ima velik značaj kada uzmemo u obzir recentna znanstvena istraživanja (Carr, 2011) koja nam pokazuju u kojoj mjeri internet i suvremene tehnologije utječu na naš mozak i sposobnost koncentriranja kroz duže vrijeme.

Literatura:
Carr. N. (2011). Plitko – što Internet čini našem mozgu. Zagreb: Jesenski i Turk.
Girod, A. (2005). Winning at tennis. Montreuil: Associati on Frank.
Young, B., Bunker, L. K. (2005). The courtside coach. Hilton Head Island: Graphics.