Iznenađenje u finalu: Wawrinka svladao Đokovića i došao do pariškog naslova!

0
138
Stan Wawrinka
Stan Wawrinka (fotografija: Dana Anders)

Stan Wawrinka prošao je i završnu, najtežu prepreku i osvojio naslov na Roland Garrosu! Švicarac je igrom kojom je podsjetio na prošlogodišnji put do titule na Australian Openu nadjačao Novaka Đokovića i time spriječio pokušaj prvoga tenisača svijeta da upotpuni zbirku na Grand Slam turnirima. Đoković će za novi lov na parišku “krunu” morati čekati sljedeću godinu, ovoga puta nije imao dovoljno dobar odgovor za raspoloženog švicarskog suparnika.

Već naviknuti na vrlo napete susrete na Grand Slam turnirima, Wawrinka i Đoković odigrali su sličan dvoboj i u borbi za naslov na pariškoj zemlji. Ipak, za razliku od njihova četiri prethodna ogleda na četiri najveća, ovaj nije otišao do petog seta. Osmopostavljeni Švicarac slavio je s 4:6, 6:4, 6:3 i 6:4, s izdanjem koje je u drugom setu bilo jako dobro, a u trećem i najvećem dijelu četvrtog još bolje od toga, izvrsno.

Wawrinka je u prvom setu odigrao slab gem na servisu kod 3:3, a kako se pokazalo, prvom tenisaču svijeta više od toga nije trebalo, jedan ‘break’ bio je dovoljan za početnu prednost u meču. No, Švicarčeva igra je u nastavku bila sve kvalitetnija. U drugoj i trećoj dionici Wawrinka je prošao s po jednim ‘breakom’, dok je u četvrtom setu okrenuo zaostatak od 3:0. Poslije povratka, ključnim se pokazao ‘break’ osmog nositelja kod 4:4.

Fotografija: Dana Anders
Đoković zaustavljen u lovu na posljednji Grand Slam naslov koji mu nedostaje (fotografija: Dana Anders)

Dolaskom do svojeg prvog naslova na Roland Garrosu, 30-godišnji Wawrinka spojio je juniorsku i seniorsku “krunu” na pariškoj zemlji. Švicarac je na turniru juniora slavio 2003., a ovime se pridružio još petorici igrača s takvim “dublom”, Kenu Rosewallu, Royu Emersonu, Andresu Gimenu, Matsu Wilanderu i Ivanu Lendlu. Wilander je bio posljednji koji je, kao raniji juniorski pobjednik, osvojio i titulu među velikim dečkima, sa svojim trećim pariškim naslovom iz 1988. godine.

Wawrinka je drugi puta otišao do kraja na nekom Grand Slam turniru, poslije lanjskog Australian Opena, a Đoković je prekidom pobjedničkog niza koji je trajao 28 mečeva ostao bez prilike za upotpunjenje kolekcije naslova na četiri najveća. Pored toga, poraz prvog tenisača svijeta značio je da ove godine nećemo imati muškog pobjednika na sva četiri Grand Slam turnira. Poslije naslova u Melbourneu s početka sezone, Đoković je bio jedini koji je to mogao ostvariti.

Wawrinkin sjajni dan, za zaključak njegova jednako sjajna dva tjedna, pokazao se kao prezahtjevna prepreka čak i za ove sezone teško zaustavljivog prvopostavljenog Srbina.

Roland Garros, tenisači, finale:
Wawrinka (Švicarska, 8) – Đoković (Srbija, 1) 4:6, 6:4, 6:3, 6:4