Đokovićeva dominacija u Pekingu, zvučna pobjeda za kraj sjajnog tjedna

0
61
Novak Đoković (fotografija: Dana Anders)

U formi u kakvoj ga je teško zaustaviti, Novak Đoković uvjerljivo je prošao sve prepreke koje su mu ovoga tjedna bile na putu na ATP turniru iz serije 500 u Pekingu. Prvi tenisač svijeta je na 3.944.715 američkih dolara bogatom turniru na tvrdoj podlozi u glavnom kineskom gradu bio uvjerljiv u svakom svojem nastupu, a u finalu je pokazao previše za Rafaela Nadala, kojega je nadjačao sa 6:2 i 6:2.

Koliko je Đoković bio uvjerljiv na ovotjednom putu do naslova u Pekingu? Dovoljno će reći podatak o 18 izgubljenih gemova u pet mečeva, među kojima su bili i susreti s Davidom Ferrerom i u finalu s Nadalom, dvojicom suparnika iz ‘Top 10’ društva. Među petoricom tenisača s kojima se sudario u glavnom kineskom gradu, najbolje je prošao Ferrer, kojega je u polufinalu svladao sa 6:2 i 6:3, što će dodatno podcrtati da mu nitko nije došao blizu.

Nadal je u nedjelju pao za sat i pol igre, uz Đokovićeva četiri izgubljena gema i prolazak s po dva ‘breaka’ u svakom setu. Trećepostavljeni Španjolac je svoje jedine dvije prilike za ‘break’ imao u šestom gemu prvog seta, kada je prvi tenisač svijeta držao za 4:2 sa spašenih 15:40.

Fotografija: Dana Anders
Nadal bez puno odgovora protiv raspoloženog prvog tenisača svijeta (fotografija: Dana Anders)

Poslije osvojenog prvog seta, Đoković nije popustio niti u nastavku. Nadal se u ranoj fazi drugog seta požalio na bol u desnom stopalu, zbog koje je tražio pomoć fizioterapeuta, ali čini se da to nije imalo previše utjecaja na rasplet dvoboja u kojem se ionako igralo kako je diktirao svjetski broj jedan – bez obzira na to bio Španjolac na svojih 100 posto mogućnosti ili ispod toga.

Đoković je ovom pobjedom smanjio zaostatak u međusobnom omjeru s Nadalom, koji sada vodi s 23-22. Pobjeda u finalu donijela mu je 56. naslov u karijeri na ATP Touru, šesti u Pekingu, na turniru na kojem još uvijek ne zna za poraz. Sada je na 29 pobjeda u isto toliko odigranih mečeva.

ATP Peking, finale:
Đoković (Srbija, 1) – Nadal (Španjolska, 3) 6:2, 6:2