Wawrinka obogatio kolekciju, preko Đokovića do naslova na US Openu!

0
21
Stan Wawrinka
Stan Wawrinka (fotografija: Dana Anders)

Stan Wawrinka novi je pobjednik US Opena! Trećepostavljeni Švicarac zaključio je pohod do svoje prve titule na njujurškom Grand Slam turniru sa 6:7(1), 6:4, 7:5 i 6:3 u finalu protiv Novaka Đokovića, svjetskog broja jedan, koji je bio u potrazi za svojim 13. naslovom na Grand Slam razini, ali ovog puta bio je korak prekratak u potrazi za novim velikim uspjehom.

Wawrinka je slavio sa sličnim receptom kao u lanjskom finalu Roland Garrosa, kada je bio jači od Đokovića u borbi za parišku “krunu”. Švicarski adut tada je također izgubio prvi set i izveo preokret u nastavku meča, a u sinoćnjem dvoboju to je učinio poslije tri sata i 54 minuta igre.

Poslije prva tri seta, činilo se da bi moglo trajati i još duže, s obzirom na to da se dotad već igralo više od tri sata. Ipak, treći nositelj bio je brži u četvrtoj dionici meča, s ključnim ‘breakom’ za vodstvo od 2:0, nakon kojega je zadržao značajnu prednost.

U ranijem dijelu dvoboja, Wawrinka je u prvom setu nadoknadio ‘break’ zaostatka, ali nije izdržao u ‘tie-breaku’, u kojemu mu je Đoković prepustio samo jedan poen. I u nastavku se odvijala priča o rezultatskim usponima i padovima jednog i drugog. Prvopostavljeni Srbin se u drugom i trećem setu vraćao nakon ‘breaka’ minusa, ali nije izdržao u dvije situacije u kojima je servirao za ostanak u setu, kod zaostatka od 5:4 u drugoj i 6:5 u trećoj dionici meča – što mu je postavilo jako težak zadatak u potrazi za pobjedom u finalu.

U svojim najboljim danima, 29-godišnji Beograđanin sposoban je i za takve stvari, ali ovog puta nije išlo.

Novak Đoković
Đoković korak prekratak u potrazi za 13. naslovom na Grand Slam turnirima (fotografija: Dana Anders)

Wawrinka je prvi put otišao do kraja u New Yorku, a ova titula mu je treća na Grand Slam turnirima, poslije slavlja na Australian Openu na početku 2014. i prošlogodišnje pobjede u Roland Garrosu. Sinoćnji uspjeh otvorio mu je vrata napada na dopunu kolekcije u kojoj nedostaje još jedino naslov u Wimbledonu, a iako bi na londonskoj travi moglo ići najteže s obzirom na podlogu koja mu najmanje leži, 31-godišnji Švicarac dobio je dodatni motiv o kojemu će moći razmišljati u pripremama za sljedeću sezonu.

US Open, tenisači, finale:
Wawrinka (Švicarska, 3) – Đoković (Srbija, 1) 6:7(1), 6:4, 7:5, 6:3