Svitolina prekinula sjajnu parišku priču Martić, Ukrajinkin spas s ruba poraza

0
45
Petra Martić
Petra Martić (fotografija: Dana Anders)

Petra Martić nije napravila novi korak na zemlji Roland Garrosa. Tražeći svoje prvo četvrtfinale na Grand Slam turnirima, hrvatska kvalifikantica bila je vrlo blizu cilju u osmini finala protiv pete nositeljice Eline Svitoline, protiv koje je u trećem setu stigla dva poena do pobjede, ali dalje od toga nije išlo. Ukrajinka se s 4:6, 6:3 i 7:5 probila među posljednjih osam u ždrijebu.

Petra je u odlučujućem setu bila korak do nastavka ovogodišnje pariške serije, ali nije zadržala vodstvo od 5:2, s jednim ‘breakom’ prednosti. Svitolina je na servisu u narednom gemu bila suočena s 0:30, no nakon toga započela je vlastiti nalet vrijedan ulaska u četvrtfinale.

U nizu osvojenih gemova šeste tenisačice svijeta u završnici trećeg seta, Martić će se ponajprije moći osvrnuti na ispuštenih 0:30 kod 5:2. Petopostavljena Ukrajinka izvukla je taj gem nakon što se Petri pomalo skratila ruka u prilici da zaključi meč, a nakon toga više nije bilo toliko dobre šanse. Svitolina je u preostalom razdoblju do kraja dvoboja pronašla svoju najbolju igru i odjurila je do preokreta bez puno zastoja.

Elina Svitolina
Svitolina izvela preokret u trećem setu (fotografija: Dana Anders)

Prilika je bila lijepa, ali iako nije išlo do četvrtfinala, Petra će u pogledu unatrag moći biti vrlo zadovoljna ovogodišnjim pariškim nizom. Iz glavnog francuskog grada otići će sa šest pobjeda “u torbi”, u seriji u koju je krenula u kvalifikacijama, a rezultat iz Roland Garrosa bit će vrijedan skoka od više od 160 pozicija na WTA ljestvici. Po sadašnjim projekcijama, sljedećeg tjedna trebala bi se naći na 126. mjestu na svijetu.

Petra Martić
Petra zastala među posljednjih 16 u ždrijebu (fotografija: Dana Anders)

Svitolina će se u četvrtfinalu sresti s trećom nositeljicom, Rumunjkom Simonom Halep, koja je prošla osminu finala bez ikakvih problema. Halep je sa 6:1 i 6:1 projurila kraj 21-postavljene Španjolke Carle Suarez Navarro.

Petra Martić
Poslije šest pobjeda, pariškom sjajnom nizu došao kraj (fotografija: Dana Anders)

Roland Garros, tenisačice, osmina finala:
Svitolina (Ukrajina, 5) – Martić (Hrvatska, Q) 4:6, 6:3, 7:5
Halep (Rumunjska, 3) – Suarez Navarro (Španjolska, 21) 6:1, 6:1
Garcia (Francuska, 28) – Cornet (Francuska) 6:2, 6:4
Ka. Pliškova (Češka, 2) – Cepede Royg (Paragvaj) 2:6, 6:3, 6:4