Škugor: Bilo je nemoguće ne dati svoj maksimum u ovakvoj atmosferi

0
70
Franko Škugor
Franko Škugor (fotografija: Dana Anders)

Franko Škugor osigurao je Hrvatskoj sjajni početak ogleda sa Španjolskom u prvom kolu Svjetske skupine Davis Cupa u Osijeku. Tražeći pobjedu nad suparnikom koji je gotovo 200 mjesta bolje rangiran od njega, Franko je u pet setova slomio Pabla Carrena Bustu, 26. na svijetu, protiv kojeg je izdržao sve izazove u više od četiri sata dugom meču.

Bilo je umora, bilo je i boli u mišiću noge i leđima, ali hrvatski adut došao je do cilja uz podršku s tribina, koja je značila jako puno osobito u ključnim trenucima dvoboja.

– Sigurno jedna od najdražih pobjeda u karijeri s obzirom na domaći teren i na ovakvu atmosferu, stvarno je bilo gušt igrati. Bilo je nemoguće ne dati svoj maksimum u ovakvoj atmosferi – kazao je 29-godišnji Šibenčanin, koji je u petak prvi put slavio u singlu u Davis Cupu, a treći put sveukupno, računajući i parove.

Carreno Busta ušao je u meč kao favorit, ali u suradnji s izbornikom Željkom Krajanom, Škugor je osmislio plan u čijem je središtu bilo što više inicijative u igri.

– Bio sam svjestan da moram biti agresivan, takav je bio i dogovor sa Željkom. Možda sam na početku ušao malo sporije u meč, ali krajem prvog seta već sam počeo igrati agresivnije i on nije mogao podignuti nivo. To smo osjetili i na sreću, to je funkcioniralo – osvrnuo se Franko.

– Krajem četvrtog i na početku petog seta dogodio se mali pad snage, ali publika me podignula u petom setu, pomogla mi je da ostvarim rezultat.

Prošlogodišnji Wimbledon kao pozitivni poticaj

Škugor je prvi put odigrao meč u pet setova lani u prvom kolu Wimbledona, kada ga je svladao Benoit Paire, koji je u tom dvoboju spasio 40:0 i još jednu meč-loptu dok je Franko servirao kod 5:4 u odlučujućoj dionici. Taj dvoboj ovog je puta poslužio da hrvatski adut ne izgubi vjeru u petom setu.

– Razmišljao sam na način da ako je moguće izgubiti nakon 5:4, 40:0 i servisa, onda je moguće i okrenuti ovaj meč – opisao je Franko, koji se nada da će atmosfera na tribinama biti plus na hrvatskoj strani i u nastavku vikenda. U subotu bi mogla puno značiti u ogledu parova, u kojem će Marin Draganja i Nikola Mektić ići na dvojicu Lopeza, Feliciana i Marca, koji su lani slavili zajednički naslov na zemlji Roland Garrosa.

– Da bismo dobili ovakve mečeve i ovakve igrače moramo dati 120 posto, a to je jedino moguće uz ovakvu atmosferu. Pred ovakvom publikom je nemoguće ne dati svoj maksimum, mislim da bi im jako puno značilo da ih publika ponese i bodri ih u subotu – kazao je Škugor o izazovu koji drugog dana osječkog vikenda čeka Draganju i Mektića.