Serena prekinula sjajni niz Lučić-Baroni, sestre odlučuju o naslovu

0
36
Mirjana Lučić-Baroni
Mirjana Lučić-Baroni (fotografija: Dana Anders)

Mirjana Lučić-Baroni naišla je na previsoku prepreku u polufinalu Australian Opena. Na kraju odličnog nastupa u Melbourne Parku, Mirjana je sa 6:2 i 6:1 izgubila od Serene Williams, koja je pobjedom stigla korak do svoje 23. titule na Grand Slam turnirima, a ako osvoji naslov, vratit će se na prvo mjesto na svijetu.

Porazom od drugopostavljene Amerikanke, Mirjana je doživjela prekid pet mečeva dugog uspješnog niza na putu do svojeg drugog polufinala u singlu na četiri najveća svjetska turnira, poslije Wimbledona iz 1999. godine.

Serena će se u subotu u finalu sresti sa starijom sestrom Venus, koja je posljednji put bila tako daleko u singlu na Grand Slam turnirima 2009. na travi Wimbledona. Starija Williams tada je također na završnom koraku išla na sestru, uz poraz sa 7:6(3) i 6:2 u tom finalu, a do novog velikog dvoboja stigla je sa 6:7(3), 6:2 i 6:3 u američkom ogledu s CoCo Vandeweghe.

U lovu na finale, Mirjana nije bila jednako razigrana kao u ranijem dijelu turnira, ali i suparnica je bila zahtjevnija nego sve ranije s kojima se susrela u Melbourne Parku. Izjednačujući svoj najbolji rezultat u pojedinačnoj konkurenciji na Grand Slam razini, 34-godišnja hrvatska igračica dobila je pet mečeva, uključujući i pobjedu nad Agnieszkom Radwanskom i četvrtfinalni prolazak kraj Karoline Pliškove, koje su među prvih pet na svijetu. U ogledu s Williams nije išlo, sa Sereninim prolaskom s dva ‘breaka’ u prvom i još tri u drugom setu.

Serena Williams
Serena ostavila Mirjanu bez puno izgleda (fotografija: Dana Anders)

Drugopostavljena Amerikanka je na vlastitu servisu obavila posao bez puno zastoja, bez suočavanja s ‘break’-loptom tijekom meča. Mirjana nije imala puno odgovora na suparničin prvi servis, koji je bio na 68 posto ubačaja i sjajna 24 dobivena od 26 odigranih poena u ovom dvoboju, a tražeći rješenje za protivnicu koju nije jednostavno potisnuti u defanzivu, hrvatska tenisačica je tijekom meča prikupila 23 neforsirane pogreške, uza samo 10 ‘winnera’.

Glavna briga pritom je bio forhend, koji je dan ranije protiv Pliškove funkcionirao jako dobro, ali protiv dubokih, brzih i često i niskih lopti koje je slala Serena nije išlo jednako kvalitetno.

Polufinale će vrijediti skoka do novog najboljeg renkinga u karijeri (fotografija: Dana Anders)

Polufinale je donijelo završetak ovogodišnjeg puta, ali gledajući unatrag na protekla dva tjedna, Lučić-Baroni će moći biti vrlo zadovoljna pohodom koji je ostavila za sobom u Melbourne Parku. Proboj do drugog polufinala singla na Grand Slam turnirima bio je velika stvar, a vrijedit će i skoka do novog najboljeg renkinga u karijeri, s projekcijom da će se prvi put naći među vodećih 30 na svijetu.

Australian Open, tenisačice, polufinale:
V. Williams (SAD, 13) – Vandeweghe (SAD) 6:7(3), 6:2, 6:3
S. Williams (SAD, 2) – Lučić-Baroni (Hrvatska) 6:2, 6:1