Preokret protiv Wawrinke: Karlović nadjačao četvrtog na svijetu!

0
1415
Ivo Karlović
Ivo Karlović (fotografija: Dana Anders)

Ivo Karlović pobrinuo se za odličnu vijest za hrvatske ljubitelje tenisa u predvečernjem programu na ATP turniru iz serije 500 u Baselu. Vraćajući se poslije seta i ‘breaka’ zaostatka, Ivo je u prvom kolu s 3:6, 7:6(2) i 6:4 bio bolji od drugopostavljenog Stana Wawrinke, trenutno četvrtog u poretku najboljih tenisača svijeta.

Prvi dio meča nije najavljivao sretan kraj za 36-godišnjeg Zagrepčanina, ali Karlović se podignuo na vrijeme za dolazak do nove vrijedne pobjede u uspješnoj sezoni. Wawrinka je vodio sa 6:3 i 3:1, koristeći što Ivo do tada nije djelovao dobro niti na servisu, niti na mreži, a često niti na svojoj jačoj forhend-strani. Koliko je teško išlo potvrdit će podatak da je hrvatski adut u prvom setu imao samo 47 posto ubačenih prvih servisa, a rano u drugoj dionici i još niže od toga, što je sasvim neuobičajeno za “Karlove” nastupe.

Ipak, drugi nositelj nije izdržao do kraja, a u preokretu je važnu ulogu imalo što je Karlović bio sve sigurniji na servisu kako je meč išao dalje. Na koncu je došao do 21 asa i 60 posto ubačenih prvih servisa.

Petar Popovic (@Spajn) i Ivo Karlović (@ivokarlovic)
Petar Popović (@Spajn) i Ivo Karlović (@ivokarlovic)

Drugopostavljeni Švicarac prošao je prvim setom uz ključni ‘break’ za vodstvo od 3:1. Ivo mu je u tom gemu pomogao s po jednim promašenim izglednim forhendom i volejem, uz dvostruku pogrešku na kraju gema, dok se najbolja mogućnost za povratak otvorila kada je Wawrinka kod 5:3 servirao za set. Hrvatski adut stigao je do 15:40 i imao priliku na drugoj ‘break’-lopti, a nakon promašenog forhenda u izmjeni otraga, tako dobru šansu više nije dobio.

Početak drugog seta donio je još loših vijesti za Ivu, koji je, mučeći se s nedostatkom prvog servisa, popustio na početku te dionice meča. Poslije ‘breaka’ za 6:3 i 1:0, Wawrinka je bio u značajnoj prednosti, ali njegovo razdoblje trajalo je sve dok Karlović nije nadoknadio izgubljeni servis i poravnao na 3:3.

Ostatak dvoboja donio je puno kvalitetnije izdanje 36-godišnjeg Zagrepčanina, što se pokazalo kao prezahtjevan izazov za Wawrinku. Poslije uvjerljivog prolaska ‘tie-breakom’ drugog seta, Ivo je u odlučujućoj dionici došao do ključnog ‘breaka’ već u prvom gemu, nakon čega se više nije osvrtao. Kraj priče mogao se dogoditi na Švicarčevu servisu pri zaostatku od 5:3, kada je hrvatski adut imao 15:40, ali stigao je dok je Karlović servirao za pobjedu gem potom.

Poslije vrijednog prolaska u ogledu s ovogodišnjim pobjednikom Roland Garrosa, Ivo će ponovno biti u akciji u četvrtak. U osmini finala srest će se sa srpskim kvalifikantom Dušanom Lajovićem, 93. na svijetu, koji je u prvom kolu prošao predajom Aleksandra Dolgopolova pri zaostatku od 6:4 i 2:0.

ATP Basel, prvo kolo:
Karlović (Hrvatska) – Wawrinka (Švicarska, 2) 3:6, 7:6(2), 6:4