Nadal dostigao Vilasa, titula vrijedna poravnanja rekorda

0
13
Rafael Nadal
Rafael Nadal (fotografija: Dana Anders)

Rafael Nadal osvojio je svoj deveti naslov na ATP turniru iz serije 500 u Barceloni, sveukupno 49. u karijeri na zemljanim terenima, čime se na na vrhu ljestvice najboljih u toj kategoriji u Open Eri izjednačio s Guillermom Vilasom. Nadal je poravnao rekord velikog Argentinca sa 6:4 i 7:5 u finalu protiv Keija Nishikorija, koji je bio u potrazi za svojom trećom uzastopnom titulom na ovom turniru.

Slavljem na završnoj prepreci, prvopostavljeni Španjolac ubilježio je sveukupno 10. uzastopnu pobjedu na zemlji, nastavljajući seriju koju je započeo tjedan ranije na putu do titule u Monte Carlu.

– Radio sam jako puno kako bih mogao uživati u trenucima poput ovoga – osvrnuo se Nadal poslije novog naslova, sveukupno 69. u karijeri na Touru.

– To što sam igrao kod kuće uvijek čini ovakav uspjeh još više posebnim. Jako sam zadovoljan. Sretan sam što ponovno mogu uživati u ovome – dodao je prvi španjolski reket, koji je do svoje prethodne, osme titule u Barceloni došao prije tri godine.

Kei Nishikori
Nishikori bez treće uzastopne titule u Barceloni (fotografija: Dana Anders)

Nadal je na putu do nove turnirske pobjede bio bez gubitka seta u pet mečeva, a na završnom koraku izdržao je sve izazove branitelja naslova. Japanac je u oba seta nadoknađivao ‘break’ zaostatka, ali nije izdržao u završnici obje dionice meča.

S nastavkom uspješne serije, najjači španjolski adut sve više podsjeća na razdoblje u kojemu je dominirao na zemlji. Poslije tjedna predaha, novi izazovi čekaju ga s još jednim nastupom na domaćem terenu, na Masters 1000 turniru u Madridu.

ATP Barcelona, finale:
Nadal (Španjolska, 1) – Nishikori (Japan, 2) 6:4, 7:5