Latvijska senzacija otišla do kraja, Ostapenko na tronu u Roland Garrosu!

0
34
Jelena Ostapenko
Jelena Ostapenko (fotografija: Dana Anders)

Jelena Ostapenko zaključila je sjajna dva tjedna na pariškoj zemlji dolaskom do naslova u Roland Garrosu! Na završetku neočekivanog puta na drugom Grand Slam turniru sezone, 20-godišnja Latvijka je u finalu s 4:6, 6:4 i 6:3 bila jača od trećepostavljene Rumunjke Simone Halep, koja je bila u potrazi za dvostrukim uspjehom – titulom i skokom na prvo mjesto na svijetu.

Ostapenko je porušila planove vodeće rumunjske tenisačice i osladila se svojim prvim Grand Slam naslovom u karijeri. Mlada Latvijka vratila se nakon gubitka prvog seta i pronašla je put poslije ‘breaka’ zaostatka u drugoj i trećoj dionici meča. Halep je u drugom setu vodila s 3:0, s jednim ‘breakom’ prednosti, dok je u odlučujućem setu posustala nakon odlaska do ranih 3:1.

Dolaskom do kraja, Ostapenko se može pohvaliti titulom najmlađe pobjednice Roland Garrosa poslije Ive Majoli, koja se 1997. kao 19-godišnjakinja pobrinula za hrvatsko slavlje u Parizu. Mlada Latvijka je na kraju dvotjedne serije u glavnom francuskom gradu osvojila svoj prvi naslov na Touru, a posljednji s takvim dosegom u muškoj ili ženskoj konkurenciji na pariškoj zemlji bio je Gustavo Kuerten, koji je prije 20 godina slavio svoj prvijenac upravo u Roland Garrosu. Brazilac je do titule došao 8. lipnja ’97. – točno na dan kada je Ostapenko rođena.

Jelena Ostapenko
Mlada Latvijka nova pobjednica na jednom od najvećih svjetskih turnira (fotografija: Dana Anders)

Nova pariška pobjednica pobrinula se za vlastito veliko slavlje, a upisala se i u povijesne knjige latvijskog tenisa osvajanjem prve Grand Slam titule za svoju zemlju. Halep će se, s druge strane, moći osvrnuti na šanse koje je propustila u svojem drugom finalu na pariškoj zemlji, ujedno i drugom na četiri najveća svjetska turnira, nakon što je 2014. na završnom koraku u Roland Garrosu izgubila od Marije Šarapove.

Simona Halep
Halep pala nakon vodstva u drugom i trećem setu (fotografija: Dana Anders)

Rumunjka je protiv Ostapenko imala ‘break’ prednosti u drugoj i trećoj dionici meča, a iz drugog seta pamtit će i tri propuštene nepovezane ‘break’-lopte pri vodstvu od 3:0, koje su joj mogle donijeti dvostruki ‘break’ prednosti. Malo kasnije imala je i 15:40 kod vodstva od 3:2, a poslije svih propuštenih prilika iz drugog seta, sjećat će se i pada s pet uzastopnih izgubljenih gemova nakon što je vodila s 3:1 u odlučujućoj dionici.

Jelena Ostapenko
Ostapenko s pariškim trofejem (fotografija: Dana Anders)

Mlada Latvijka je tijekom cijelog meča igrala puno agresivnije i s puno rizika, s po 54 ‘winnera’ i neforsirane pogreške u dvoboju, dok je Halep završila sa samo osam ‘winnera’ i 10 neforsiranih. Ostapenko se nije plašila potegnuti niti u izmjenama u kojima je mogla odigrati konzervativnije, a za takav pristup nagrađena je svojim prvim, vrlo vrijednim naslovom.

Jelena Ostapenko
Agresivni pristup vodio do velike titule (fotografija: Dana Anders)

Roland Garros, tenisačice, finale:
Ostapenko (Latvija) – Halep (Rumunjska, 3) 4:6, 6:4, 6:3