Konjuh bez novog velikog koraka, Pliškova brzo zatvorila vrata

0
39
Ana Konjuh
Ana Konjuh (fotografija: Dana Anders)

Raspoložena Karolina Pliškova bila je prejaka za Anu Konjuh u prvom nastupu 18-godišnje Dubrovčanke u četvrtfinalu nekog Grand Slam turnira. U borbi za polufinale US Opena, 10. nositeljica iz Češke slavila je sa 6:2 i 6:2, ne dajući Ani puno nade da će nastaviti uspješni njujorški niz.

Bio je to dvoboj tenisačica koje su prvi put došle do četvrtfinala na Grand Slam razini, ali 24-godišnja Čehinja bila je koncentrirana i mirna kao da za sobom ima barem 10 nastupa u ovoj fazi jednog od četiri najveća svjetska turnira. Na servisu Konjuh obavila je posao s četiri ‘breaka’ u meču, dva po setu, dok je servirajući bila još dominantnija, osobito u prvom setu, u kojem je ispustila samo jedan poen u četiri gema na vlastitom servisu.

Ana je ušla u probleme već na početku meča, gubitkom servisa u prvom gemu, u kojem je propustila 40:15 i prednost. Nakon toga, Pliškova je držala stvari pod kontrolom do kraja prvog seta, a sve dvojbe riješila je ‘breakom’ za vodstvo od 3:0, na putu do starta s 4:0.

Dok je 18-godišnja Dubrovčanka imala samo 50 posto ubačenih prvih servisa u prvoj dionici, Čehinja je bila na izvrsnih 71 posto, s dobivenih svih 12 poena iza prvog servisa.

Stvari se nisu značajno promijenile ni u drugom setu. Iako nije išlo baš tako glatko kao u ranijem dijelu dvoboja, Pliškova je i dalje dominirala servirajući, s jedinim manjim problemom pri zaostatku od 1:0, kada je držala nakon 30:30. Ana je, pak, dva puta popustila na servisu poslije 2:2, a sve nade da će produžiti neizvjesnost nestale su gubitkom servisa u sedmom gemu.

Na putu do pobjede, 10. nositeljica promarširala je s visokih 65 posto ubačenih prvih servisa, uz dobivenih 92 poena nakon što se mogla osloniti na svoje jako oružje. Ana ni u drugoj dionici nije podignula ubačaj prvog servisa u odnosu na prvi set, završavajući na 50 posto, a osim na poteškoće dok je servirala, moći će se osvrnuti i na nekoliko propuštenih prilika previše na drugom servisu Pliškove, s Čehinjinih 10 dobivenih od 13 odigranih poena u takvim situacijama.

U usporedbi s ranijim dijelom turnira, Ana nije bila na jednako visokoj razini kao na putu do četvrtfinala, ali i Pliškova se pokazala puno zahtjevnijom nego ranije suparnice u ždrijebu. Osobito na servisu, koji je ovom prilikom funkcionirao gotovo bez zastoja.

US Open, tenisačice, četvrtfinale:
Ka. Pliškova (Češka, 10) – Konjuh (Hrvatska) 6:2, 6:2