Karlović juri dalje, dr. Ivo na Connorsovu tragu

0
170
Ivo Karlović
Ivo Karlović (Fotografije: Dana Anders)

Ivo Karlović dohvatio je svoj novi najbolji rezultat u karijeri na US Openu. Pri kraju vrlo uspješnog ljeta, 37-godišnji Zagrepčanin je u trećem kolu njujorškog Grand Slam turnira sa 6:4, 7:6(3) i 6:3 bio jači od 18 godina mlađeg američkog kvalifikanta Jareda Donaldsona, 122. na svijetu.

Novim korakom u ždrijebu, dr. Ivo postao je najstarijim tenisačem u ovoj fazi US Opena poslije Jimmyja Connorsa unatrag četvrt stoljeća. Connors je 1991. s 39 godina došao do polufinala.

Karlović je napravio prvi korak u potrazi za prolaskom kraj Donaldsona već na početku meča, ‘breakom’ u prvom gemu. U drugom setu također je prvi došao do ‘breaka’, a nakon što nije zadržao 3:2 sa servisom, nije popustio u ‘tie-breaku’. Za kraj priče, 21-postavljeni hrvatski adut oduzeo je Amerikančev servis u osmom gemu trećeg seta i potom odservirao za pobjedu.

Ovog puta nije bilo previše asova, 14 u meču, osam manje nego u drugom setu serverski rekordnog nastupa u prvom kolu protiv Yen-Hsuna Lua. Ipak, Karlović je već puno puta pokazao da može ići i bez poplave asova, a ovom prilikom nije mu smetalo ni što je imao osrednjih 55 posto ubačenih prvih servisa, uz pet dvostrukih pogrešaka.

Donaldson je ostao u retrovizoru, a pred vratima je peti nastup u osmini finala na Grand Slam turnirima, prvi u New Yorku. Dr. Ivo bit će u prilici ući u svoje drugo četvrtfinale na Grand Slam razini, poslije Wimbledona iz 2009., a za taj doseg, na putu će mu biti šestpostavljeni Japanac Kei Nishikori, koji je u trećem kolu s 4:6, 6:1, 6:2 i 6:2 ispratio 34-godišnjeg Francuza Nicolasa Mahuta.

Karlović će ući u dvoboj s Nishikorijem s prednošću od 2-1 u međusobnom omjeru, uz pobjedu sa 6:4, 6:4, 6:3 u veljači 2012. u Davis Cupu i Japančevu predaju pri minusu od 5:4 godinu nakon toga u prvom kolu Delray Beacha. Japanac je do jedine pobjede nad dr. Ivom došao preklani u finalu Memphisa, kada je bilo 6:4 i 7:6(0), a s obzirom na dosadašnja iskustva i odličnu formu 37-godišnjeg Zagrepčanina, novi sudar mogao bi biti vrlo zanimljiv.

US Open, tenisači, treće kolo:
Karlović (Hrvatska, 21) – Donaldson (SAD, Q) 6:4, 7:6(3), 6:3