Jubilarni turnir bio je posljednji: Zagreb Indoors seli u Sofiju!

0
108

PBZ Zagreb Indoors neće doživjeti 11. izdanje. Poslije 10 godina, ekipa predvođena direktorom Branimirom Horvatom više nije imala rješenja za ostanak u glavnom hrvatskom gradu, s objavom da će ATP turnir koji se održavao u zagrebačkom Domu sportova preseliti u Sofiju.

Osam mjeseci nakon jubileja, 10. izdanja turnira održanoga u prvoj polovici veljače, zagrebački Indoors dobiva novi dom, sa selidbom u glavni grad Bugarske. Hrvatska će, tako, ostati na jednom ATP turniru, Konzum Croatia Openu u Umagu, s gubitkom natjecanja koje je tijekom posljednjih 10 godina šest puta imalo domaće pobjednike. Ivan Ljubičić slavio je na premijernom izdanju, 2006. godine, Marin Čilić odlazio je do kraja četiri puta, 2009., ’10., ’13. i prošle godine, dok je Ivan Dodig na izdanju iz ’11. došao do svojeg prvog i za sada jedinog ATP naslova u singlu.

Horvat
Branimir Horvat, direktor Indoorsa, nije mogao dalje bez gradske pomoći (fotografija: Dana Anders)

Hrvati su redovito dolazili i igrali u Domu sportova, a bili su uz turnir i poslije završetka igračke karijere, Goran Ivanišević u ulozi zamjenika direktora, a Ljubičić kao ambasador zagrebačkog Indoorsa. Ipak, financijski teret postajao je sve teži, a u pokrivanju ovogodišnjeg izdanja, i previše težak da bi se krenulo dalje.

Jubilarni Indoors održan je tek nakon što je uskočio Dubai Duty Free, vlasnik licence za turnir, koji je pomogao da se vrata Doma sportova u veljači otvore tenisačima. Bez pomoći grada, bez koje se teško moglo računati na ostanak u Zagrebu, tada je otkazivanje turnira bilo izbjegnuto praktički u zadnji čas, ali dugoročna prognoza za ostanak u Hrvatskoj nije bila sjajna.

Umjesto Indoorsa u glavnom hrvatskom gradu, u kalendaru ATP Toura će se od sljedeće sezone naći Sofija. Termin održavanja turnira neće se promijeniti u već objavljenom rasporedu za 2016. godinu. U Bugarskoj će se igrati od 1. do 7. veljače.