Hrvatska u rujnu na južnoameričkom gostovanju

0
63
Željko Krajan, Marin Čilić
Željko Krajan i Marin Čilić (fotografija: Dana Anders)

Hrvatska reprezentacija tražit će povratak u Svjetsku skupinu Davis Cupa od 15. do 17. rujna u gostujućem susretu s Kolumbijom. Ždrijeb u Londonu odredio je da će hrvatski aduti u tjednu nakon US Opena biti u akciji u Južnoj Americi, gotovo sigurno na zemljanoj podlozi, a ulog će biti još jedna godina u elitnom razredu natjecanja.

Hrvatska se u kvalifikacijama našla poslije poraza od Španjolske u veljači u prvom kolu Svjetske skupine. Kolumbija je svoj put tražila u Prvoj skupini Davis Cupa, igrajući u Američkoj zoni, a do borbe za elitni rang stigli su proteklog vikenda s domaćih 3-1 protiv Čilea.

Na putu do pobjede nad Čileancima u Medellinu, Kolumbijcima je dva boda donio njihov vodeći tenisač Santiago Giraldo, 103. na svijetu, koji je u svoja dva singla bio jači od Nicolasa Jarryja i Christiana Garina. Pored toga, domaća reprezentacija mogla se osloniti i na kvalitetni par Juan-Sebastian Cabal/Robert Farah, s pobjedom nad Jarryjem i Hansom Podlipnik-Castillom za vodstvo od 2-1 u tom susretu.

Uz Giralda, Cabala i Faraha, u sastavu na koji je računao izbornik Pablo Gonzalez bio je i Eduardo Struvay, 468. na svijetu. Struvaya je u drugom meču prvog dana nadjačao Garin, koji se time pobrinuo za jedini čileanski bod.

Kolumbija je prolaskom kraj Čilea stigla do kvalifikacija za Svjetsku skupinu četvrti put u posljednjih pet godina. U prethodna tri pokušaja u tom razdoblju bili su praznih ruku, s porazima od Japana 2013. u gostima i preklani kod kuće, a između toga, i u susretu s Kanađanima 2014. na gostujućem terenu.

Za nešto više od pet mjeseci Kolumbijce čeka nova prilika za ulazak u elitni razred, do kojeg se do sada još nisu probili. Hrvatska će se, pak, boriti za svoju četvrtu uzastopnu godinu u Svjetskoj skupini, a 16. sveukupno.

Davis Cup, kvalifikacije za Svjetsku skupinu (15. – 17.9.):
Kazahstan – Argentina
Kolumbija – Hrvatska
Švicarska – Bjelorusija
Nizozemska – Češka
Portugal – Njemačka
Japan – Brazil
Mađarska – Rusija
Kanada – Indija