Draganja i Mektić slavili, Hrvatska ponovno u vodstvu!

0
37
Nikola Mektić i Marin Draganja
Nikola Mektić i Marin Draganja (fotografija: Dana Anders)

Hrvatska je osvojila drugi bod protiv favorizirane Španjolske u prvom kolu Svjetske skupine Davis Cupa! Marin Draganja i Nikola Mektić osigurali su pobjedničku subotu u dvorani Gradski vrt u Osijeku sa 6:7(6), 7:6(7), 7:6(5), 2:6 i 6:4 protiv iskusnog gostujućeg dvojca, prezimenjaka Feliciana i Marca Lopeza, gurajući Španjolce u neugodnu poziciju uoči posljednjeg dana susreta.

S obzirom na sastav koji Španjolska ima na raspolaganju i na oslabljenu Hrvatsku, od gostujuće reprezentacije i dalje se očekuje ukupna pobjeda koja vodi u četvrtfinale. Ipak, petak i subota pokazali su nam da je sve moguće.

U nedjelju će prvi na redu biti Franko Škugor i Roberto Bautista Agut, vodeći igrači momčadi, koji će započeti svoj dvoboj u 15 sati. U slučaju da Španjolci poravnaju na 2-2, odlučivao bi posljednji meč vikenda, za koji su nominirani Ante Pavić i Pablo Carreno Busta.

Nakon Škugorove pobjede nad Carrenom Bustom na otvaranju osječkog susreta, Draganja i Mektić pobrinuli su se za novo slavlje u Gradskom vrtu slomivši dvojicu Lopeza, koji su prošle godine zajedno otišli do kraja na zemlji Roland Garrosa. Španjolski dvojac bio je u ulozi favorita, ali hrvatski par pokvario im je planove poslije velike borbe koja je potrajala četiri sata i 23 minute.

Marin i Nikola izdržali su niz izazova na putu do pobjede. U prva dva seta propuštali su vodstvo od 4:2, za što su u prvoj dionici platili cijenu, dok su u drugom setu pronašli put u napetom ‘tie-breaku’, u kojem su prvo ispustili vodstvo od 5:2 – pa ostali čvrsti nakon što su pri minusu od 6:5 bili suočeni sa set-loptom na servisu Marca Lopeza.

Poslije vrlo uzbudljiva prva dva seta, i u trećem je odlučivao ‘tie-break’. Hrvatski dvojac je prije toga izdržao najzahtjevniji izazov na Draganjinu servisu kod 4:4, kada su Marin i Nikola izvukli 15:40, dok su u trećem ‘tie-breaku’ nadoknadili minus od 2:0 i u nastavku dočekali pomoć Feliciana Lopeza u završnici seta. Ljevoruki Španjolac je kod 5:5 odservirao dvostruku pogrešku, što je domaći par naplatio na set-lopti koja je slijedila.

Gostujući dvojac podignuo se u četvrtom setu, kojim su prošli uz dva ‘breaka’ na Draganjinu servisu, ali korak unatrag gurnuo ih je ‘break’ hrvatskog para na početku odlučujućeg seta, kada je servirao Feliciano Lopez. Marin i Nikola se nakon toga više nisu osvrtali, a nagrada im je stigla sa slavljem s punim tribinama Gradskog vrta, poslije dolaska do velikog boda koji bi u nedjelju mogao dobiti još veću vrijednost.

Davis Cup, prvo kolo Svjetske skupine:

Hrvatska – Španjolska 2-1
M. Draganja/Mektić – F. Lopez/M. Lopez 6:7(6), 7:6(7), 7:6(5), 2:6, 6:4