Đoković poput brzog vlaka, Murray detronizirao Wawrinku

0
21
Novak Đoković
Novak Đoković (fotografija: Dana Anders)

Novak Đoković i Andy Murray prošli su sve prepreke koje su im bile na putu i izborili međusobni susret u finalu Roland Garrosa. Prvopostavljeni Srbin opravdao je ulogu favorita s polufinalnih 6:2, 6:1 i 6:4 protiv Dominica Thiema, a svjetski broj dva pokazao je više od trećeg nositelja i branitelja naslova Stana Wawrinke, kojega je ispratio sa 6:4, 6:2, 4:6 i 6:2.

Đoković će u nedjelju igrati u svojem 20. finalu Grand Slam turnirima, tražeći jedini naslov na četiri najveća koji mu još nedostaje. Prvi srpski i svjetski reket do sada je tri puta gubio na završnoj prepreci na pariškoj zemlji, 2012., ’14. i prošle godine. Murray će pokušati dohvatiti svoj treći naslov u karijeri na Grand Slamu, nakon US Opena 2012. i Wimbledona godinu potom. Do sada je bio u akciji u devet finala na četiri najveća svjetska turnira, dok je u Parizu dohvatio svoj novi najbolji rezultat, poslije poraza u polufinalima 2011., ’14. i lani.

Na putu do pobjede nad Thiemom, Đoković je prošao prave probleme jedino u trećem setu. U toj dionici meča, 13-postavljeni Austrijanac počeo je bolje od prvog nositelja i poveo s 3:0, s jednim ‘breakom’ prednosti, ali nije dugo uživao u rezultatskom plusu. Svjetski broj jedan okrenuo je set i priveo meč kraju s dva ‘breaka’.

Andy Murray
Murray prvi put u finalu Roland Garrosa (fotografija: Dana Anders)

Murray je u svojem polufinalnom nastupu stekao značajnu prednost s tri ‘breaka’ u prva dva seta, jednim u prvoj i još dva u drugoj dionici. Wawrinka je produžio nadu u obranu naslova osvajanjem trećeg seta, s ključnim ‘breakom’ kod 5:4, svojim jedinim u ovom dvoboju. Ipak, gubitak toga seta nije previše poljuljao drugog nositelja, koji je stekao prednost ‘breakom’ na početku četvrte dionice meča, a sve je riješio oduzimanjem Švicarčeva servisa i u sedmom gemu.

Đoković i Murray do sada su se sastajali 33 puta. Prvopostavljeni Srbin vodi s 23-10 u međusobnom omjeru, ali njihov posljednji dvoboj otišao je na stranu prvog britanskog reketa, sa 6:3 i 6:3 sredinom svibnja u finalu na zemlji Rima.

Suparnici u borbi za ovogodišnji pariški naslov već imaju puno iskustva i u ogledima na Grand Slam turnirima. Na četiri najveća igrali su devet puta, s Đokovićevim vodstvom od 7-2, dok su se u finalima na Grand Slam razini susretali šest puta, uz 4-2 u korist 29-godišnjeg Beograđanina.

Što će nam donijeti nedjelja?