PBZ Zagreb Indoors

Idealan rasplet devetog izdanja PBZ Zagreb Indoorsa, šesti put hrvatsko lavlje u ledenoj

1
649
Marin Čilić
Marin Čilić

[quote_center]Marin više i od Beckera u Wimbledonu[/quote_center]

[pull_quote_center]Vrijeme prolazi, a ništa se dramatično na Indoorsu nije promijenilo. Svi dolaze i nadaju se, a pobjednik je gotovo uvijek samo jedan čovjek – Marin Čilić[/pull_quote_center]

Ivan Dodig
Ivan Dodig

[dropcap type=”3″]Z[/dropcap]nate li kako izgleda direktor bilo kojeg teniskog turnira nekoliko dana prije početka. S veliki strahom se javlja na telefonske pozive jer uvijek postoji mogućnost da netko otkaže. Uvijek je zabrinut, ponekad nervozan. I poprilično – neispavan.Oprezan kad je okružen novinarima i više od opti mizma nudi – nadu. Da će na kraju sve biti dobro.

E, sad. Znate li kako izgleda zadovoljni direktor na Touru. Ako mu nitko ne otkaže, ali to se nikad nije dogodilo. Ako mu prvi ili drugi nositelj dođu u fi nale. Ili obojica. Događalo se. Ako ti svi najbolji iz tvoje zemlje dođu. Događa se, pogotovo na PBZ Zagreb Indoorsu.

Sad načinimo korak više. Konačni korak. Znate li kako izgleda sretan direktor nekog turnira? Ako netko od tvojih dođe do fi nala. U Zagrebu je to česta slika. Ako mu je proti vnik 1. nositelj. I to se znalo događati . I ako ti tvoj ode do kraja, svlada 1. nositelja i osvoji naslov. To se zove sreća. A znate li koja je konačna sreća. Ako od devet turnira koje si organizirao šest ostane doma. Šest naslova.

Bez prava na kiks

Sad se sigurno pitate tko bi mogao biti taj sretnik. Ima li ih? Ima. Branimir Horvat, direktor PBZ Zagreb Indoorsa. Samo što na njemu to nećete uvijek prepoznati . Nije sklon euforiji, l ako je ekstremno sretan kao što je bio sretan na kraju ovogodišnjeg PBZ Zagreb Indoorsa…

Tommy Haas
Tommy Haas

No, vrati mo se na trenutak čovjeku koji je najzaslužniji za golemu sreću Branimira Horvata. Marin Čilić je bio u specifi čnoj situaciji uoči početka PBZ Zagreb Indoorsa. Pet mjeseci nije igrao zbog nesporazuma, problema ili neopreznosti , nazovite to kako hoćete, u doping aferi koja se nije morala dogoditi u kojoj je naš najbolji tenisač bio žrtva da bi netko dokazao kako dobro radi svoj posao. Iako je znao da je nevin i da nije kriv, činjenica da ga nije bilo pet mjeseci na terenu stvorilo je sumnju u ono što dolazi.

Vrati o se u Parizu, na posljednjem turniru 2013., australska turneja mu nije donijela previše sreće, pa ni četvrtf inale Brisbanea, poraz u 2. kolu Australian Opena od Gillesa Simona samo je pojačao sumnju.

Rezultati
1. kolo:  Čilić (5, Hrv) – Delić (Hrv) 6:4, 6:4; Karlović (Hrv) – Brands (Njem)
6:7(4), 7:5, 7:6(3); Phau (Njem) – A. Pavić (Hrv) 6:3, 6:4; Berrer
(Njem) – Ćorić (Hrv) 6:4, 3:6, 6:4.
2. kolo:  Čilić (5, Hrv) – Lajović (Srb) 6:4, 7:5: Dodig (4, Hrv) – Karlović (Hrv)
7:6(5), 6:3.
Četvrtf inale:  Haas (1, Njem) – Kuznjecov (Rus) 7:6(6), 6:4; Evans (VB) –
Kohlschreiber (3, Njem) 6:4, 2:6, 6:4; Čilić (5, Hrv) – Dodig (4, Hrv)
7:5, 6:4; Phau (Njem) – Sela (Izr) 6:4, 6:3.
Polufi nale:  Haas (1, Njem) – Evans (VB) 5:7, 6:4, 6:3; Čilić (5, Hrv) – Phau
(Njem) 6:3, 6:4.
Finale:  Čilić (5, Hrv) – Haas (1, Njem) 6:3, 6:4.

 
Rani poraz u Zagrebu izbacio bi branitelja naslova iz top 50 i zato je Zagreb za Marina Čilića bio možda i najvažniji turnir sezone. Znate kako je to kad igraš i nemaš pravo na – kiks.

Ono što se dogodilo pretvorilo je Marina Čilića još jednom u velikog pobjednika. Sad ću malo pretjerati, ali nekakve se usporedbe nameću. Boris Becker je u osamdesetim i početkom devedeseti h uživao u Wimbledonu. I Wimbledon u Beckeru. All England Club je bio njegova Buckinghamska palača, ili kao što je jedan novinar napisao, njegova katedrala. A središnji teren njegov privatni vrt.

Najbolji Hrvati u istom dijelu ždrijeba

Na početku je bilo tako, Becker je triput bio pobjednik najvećeg svjetskog turnira, ali je četi ri puta izgubio fi nale. Marin je, na određeni način, nadmašio velikog njemačkog tenisača. Marin je, naime, u ‘svom zagrebačkom vrtu’ četi ri puta bio pobjednik. I niti jednom nije izgubio fi nale.

Goran Ivanisević, Milan Bandić, Marin Čilić
Goran Ivanisević, Milan Bandić, Marin Čilić

Sportski je dio bio opterećen nekim otkazima (Raonic, Dimitrov, Lopez, Mayer, Štepanek) kao i mnogi turniri koji su dolazili nakon Australian Opena i tjedna Davisova kupa, ali nije ‘ubio dušu’ ovog, po svemu velikog turnira koji je, osim što je hrvatski proizvod, i po svemu ostalom – hrvatski. Pogotovo po podatku koji je, gotovo bih rekao, nevjerojatan. I bez sličnog primjera.

Naime, od devet izdanja Indoorsa šest su osvojili Hrvati . Četi ri puta Marin Čilić, po jednom Ivan Ljubičić (pobjednik inauguralnog), te Ivan Dodig. Ljubičić je dvaput još bio fi nalist, Mario Ančić jednom, a jedini ‘uljezi’ bili su Cipranin Marcos Baghdati s, Ukrajinac Sergij Stahovski, te Rus Mihail Južnij.

Ždrijeb baš i nije mazio Hrvate. Tri naša najbolja igrača bila su u istom dijelu ždrijeba i samo je jedan od trojice – Čilić, Dodig i(li) Ivo Karlović mogao u polufinale.

Mate Delić je solidno odigrao u 1. kolu proti v Marina Čilića, Ante Pavić je možda i previše impresioniran zapeo na njemačkom tenisaču Bjornu Phauu, dok je naša najveća nada, juniorski pobjednik US Opena, 17-godišnji Borna Ćorić izgubio od njemačkog veterana Michaela Berrera i to u meču koji je mogao i drukčije završiti .

Karlovićev svjetski rekord

Ivo Karlović je u pobjedi nad Danielom Brandsom zabio 44 asa i poravnao svjetski rekord (Mark Philippoussis) po broju nedodirljivih servisa u tri seta. Što i nije čudno za najboljeg servera na svijetu koji je u Davisovom kupu u pet setova zabio 78 Čehu Radeku Štepaneku. A 55 Lleytonu Hewitt u u Roland Garrosu, također u pet setova. Osmina fi nala je nudila prvi veliki hrvatski obračun. Lani je Ivan Dodig u Zagrebu svladao Karlovića. I ove godine na Australian Openu. Pa opet na PBZ Zagreb Indoorsu. Nijanse su, kao i obično, presudile u njihovom dvoboju.

Drugi veliki, možda i najveći obračun, dogodio se u četvrtf inalu. Dvojica Međugoraca, Čilić i Ivan Dodig. Marin je prošao Delića i srpskog kvalifi kanta Dušana Lajovića, ali nije igrao najbolje. Daleko bolje je bilo proti v Dodiga kojeg je dobio u dva seta.

Prvi dio velikog posla je obavio. Polufi nale. Tamo je čekao kvalifi kant Bjorn Phau, dok je s druge strane u četi ri došao 1. nositelj Tommy Haas i sretni gubitnik, Britanac Dan Evans. I kad se slegla prašina fi nale su izborili Haas i Čilić. Njemački tenisač koji je prvi put igrao Zagreb izgubio je prvi set od Evansa, ali je okrenuo. Čiliću je bilo lakše proti v Phaua.

[pull_quote_center]– I da su svu došli, od Raonica do Dimitrova ovo je najbolje moguće finale. Marin i Haas koji je korak do TOP-a 10 i kojeg je gušt gledati.[/pull_quote_center]

Mišljenje je to Gorana Ivaniševića, prvog asistenta Branimira Horvata i trenera Marina Čilića. Dan kasnije su osvojili prvi zajednički turnir.

– Veliki je to bio priti sak. Ogroman. Marin će nakon Zagreba igrati i lakše i bolje.

Čilić je obranio naslov bez izgubljenog seta. Nije uvijek bilo idealno ali je uvijek bilo dovoljno dobro za pobjedu nad tenisača koji i u srednjim trideseti m igra sjajno i koji je najavio da će iz Zagreba krenuti u lov na londonski Masters.

Zagrepčani prepoznali proizvod

– Zagreb mi je jedan od najdražih ili najdraži turnir. Ogromna je bila želja napraviti rezultat ne samo zbog bodova koji su mi bili neophodni već i zbog kompletne atmosfere. Svi mi želimo igrati najbolje na domaćim turnirima. Igrali su. Pogotovo Marin koji je mirno krenuo prema Rotterdamu.

– Puno sam toga napravio i popravio s Goranom, pogotovo servis. U Zagrebu sam se napunio samopouzdanjem za turnire koji dolaze.

Pokazao je to već u Rott erdamu gdje prvi puta nakon Australian Opena 2010. (Roddick, Del Potro) dobio dvojicu tenisača iz top 10 (Tsonga, Murray) te treći put došao u fi nale turnira iz Serije 500. Izgubio je od Čeha Tomaša Berdycha, ali dojam je da neće još dugo čekati na prvi veliki naslov.

[pull_quote_center]– Jedna veća pobjeda vodit će prema TOP-u 15, pa i dalje. I to je moj cilj ove sezone.[/pull_quote_center]

Još jedan PBZ Zagreb Indoors je došao i prošao. Zagrepčani su napokon prepoznali pravi proizvod, dvorana je bila prilično popunjena, a za vikend – ispunjena. I to je bio dodatni razlog za veliko zadovoljstvo Branimira Horvata.

Branimir Horvat

– Šteta što nisu svi koji su se prijavili i došli, ali I ovako je bilo odlično.

Još su jednom došle pohvale od ATP Toura, turnir je kao i svake godine bio odlično organiziran. I ponudio sve za sreću. Ne samo direktora nego svih nas. Prvi nositelj u fi nalu. Super. Prvi nositelj koji je izgubio fi nale od Marina Čilića – još bolje. Vrijeme prolazi, a ništa se dramati čno nije promijenilo. Svi dolaze i nadaju se, a pobjednik je gotovo uvijek samo jedan čovjek. Marin Čilić. Ono što je Borisu Beckeru bio Wimbledon, Marinu Čiliću je Zagreb.

Kakav rezultat. I kakva sreća. Za sve nas…

Borna Corić, Duško Opačić
Borna Corić, Duško Opačić